Metaalconstructies
Metaalconstructies
Metaalconstructies

Nieuws

Renovatieprijs: Uitbreiding waterbouwkundig laboratorium — Antwerpen

Jurymotivatie “De architectuur is een nauwgezette verkenning van het thema van de samenhang. Een hangbrug verbindt twee gebouwen, reorganiseert het verkeer, versterkt de schaalverhoudingen van de plaats en overspant een ruimte met een representatieve functie.”

Berchemlei 115, 2140 Borgerhout
Plaats_Localisation
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Gebouwen, Antwerpen Bouwheer_Maître d’Ouvrage
BOB361 architecten, Desmet, Vanhamme en Culas, Anderlecht
Architect_Architecte
Bas-Dirk Jaspaert, Kessel-Lo Studiebureau_Bureau d’études

Metaalconstructie De Clercq, Hamme Staalbouwer_Constructeur métallique

Maes Algemene Bouwonderneming, Melsele
Algemene aannemer_Entrepreneur général
André Nullens
Fotograaf_Photographe

De opdracht: een uitbreiding van ±100 m2 aan een bestaand complex van 15.000 m2 onder de vorm van een brug tussen twee bestaande gebouwen.
De vergaderzaal - één van de meest publieke ruimtes van het hele gebouw - bevindt zich logischerwijze in de nieuwe brug. Ook structureel kunnen we van een reële verbinding spreken aangezien het nieuwe gebouw gebruik maakt van de twee bestaande gebouwen waardoor een nieuwe paalfundering wordt vermeden.
Twee grote I-liggers, die dwars bovenop de eerste twee draaglijnen van het gebouw van de grafische dienst liggen, maken de verbinding naar de stabiele hoeken van het bestuursgebouw. Door middel van een lichte, filigrane constructie in staal hangt het gebouwtje op aan deze twee liggers. Het structurele staal werd gekozen omwille van de gunstige combinatie van hoge draagkracht en gering gewicht. De structuur werd in zijn onderdelen in de werkplaats gemaakt en op de bouwplaats geassembleerd. Het staal werd gegalvaniseerd en in situ brandwerend geschilderd. De stalen raampunten werden in het midden, via een vork, verbonden met de trekkers zodat de kleinst mogelijke profielen werden gebruikt.
Het plafond bestaat uit geperste stalen roosters waarboven verlichting, akoestische absorptie, ventilatie en branddetectie gelegen zijn.
Naar brandveiligheid van het valse plafond (eis brandstabiliteit van 1/2h) werd een nieuw systeem op punt gezet i.s.m het Instituut voor Brandveiligheid (ISIB). Goede isolatie, stalen zonnewering op het zuidwesten, mechanische ventilatie en mogelijkheid tot nachtkoeling door crossventilatie zorgen voor een optimaal comfort.

Ligging